Latest Current Affairs Questions and Answers 4 – 10 August, 2021

Q21. RBI retains real GDP growth at ____ for FY 21-2 and The RBI has also kept the repo rate unchanged at ____.

  • 7.5%, 4%
  • 9.5%, 4%
  • 10.5%, 4%
  • 11.5%, 4%

Answer: B. 9.5%, 4%

Q22. As per the Forbes Real-time Billionaires list who becomes the world’s richest surpasses Jeff Bezon?

  • Bernard Arnault
  • Elon Musk
  • Bill Gates
  • Mark Zuckerberg

Answer: A. Bernard Arnault

Q23. Recently Indian PM Narendra Modi announced a National Edible Oil Mission-Oil Palm (NMEO-OP). He also states that ____ will be invested in the edible oil ecosystem.

  • Rs 11,000 crore
  • Rs 12,000 crore
  • Rs 13,000 crore
  • Rs 14,000 crore

Answer: A. Rs 11,000 crore

Q24. International Day of the World’s Indigenous Peoples is observed on August 8, 2021. This year the theme of World’s Indigenous Peoples days was-

  • ‘Indigenous peoples free’
  • ‘Keeping faith: Indigenous peoples’
  • ‘Spread Love Between: Indigenous peoples from all around the world’
  • ‘Leaving no one behind: Indigenous peoples and the call for a new social contract’

Answer: D. ‘Leaving no one behind: Indigenous peoples and the call for a new social contract’

Q25. PM Narendra Modi will launch Pradhan Mantri Ujjwala Yojana 2.0 at Mahoba district of ____.

  • Uttar Pradesh
  • West Bengal
  • Assam
  • Bihar

Answer: A. Uttar Pradesh

Q26. The Islamic New Year 2021 will begin on-

  • August 10, 2021
  • August 12, 2021
  • August 13, 2021
  • August 15, 2021

Answer: A. August 10, 2021

Q27. Sarla Thukral, at the age of ____, became the first Indian woman to pilot an aircraft.

  • 18
  • 20
  • 21
  • 22

Answer: C. 21

Q28. As per the announcement by the Ministry of Defence, the Border Roads Organization (BRO) has recently completed the construction of the world’s highest motorable road at ____.

  • Umlingla Pass, Eastern Ladakh
  • Rohtang Pass, Ladakh
  • Baralacha La, Ladakh
  • None of these

Answer: A. Umlingla Pass, Eastern Ladakh

Q29. The Indian Govt. launched PM-Daksh Portal and PM-Daksh mobile app to avail the benefits of the ____.

  • Skill development training programmes
  • Entrepreneur registration
  • Connect Peoples in India
  • None of these

Answer: A. Skill development training programmes

Q30. Veteran actor Anupam Shyam passes awaaz at the age of-

  • 60
  • 63
  • 69
  • 75

Answer: B. 63

Explanation: Anupam Shyam worked for the popular TV show “Mann Kee Awaaz: Pratigya”. he also known for his roles in  Slumdog Millionaire and Bandit Queen.

About the Author