Latest Current Affairs Questions and Answers 4 – 10 August, 2021

Most important current affairs questions and answers of 4 August to 10 August 2021. All these current affairs questions are designed from the latest news and events related to politics, sports, science, technology, education, and other topics.

Try all these MCQ types current gk questions answers to boost your preparation for the upcoming competitive exams and interviews.

Current Affairs Questions and Answers August 4 – August 10, 2021

Given below is the most important and exam based current affairs questions and answers for SSC, Banking, IBPS, Railway, Insurance, and other exams.

Q1. India’s first Earthquake Early Warning (EEW) mobile app  the ‘Uttarakhand Bhookamp alert’ has been launched by-

  • IIT Roorkee
  • IIT Bombay
  • IIT Guwahati
  • IIT Kharagpur

Answer: A. IIT Roorkee

Q2. Recently the Lok Sabha has passed the Tribunal Reforms Bill, 2021 which abolishes as many as ____ appellate tribunals.

  • Five
  • Seven
  • Nine
  • Ten

Answer: C. Nine

Q3. Ravi Kumar Dahiya is a popular Indian ____ who will participate in the Tokyo Olympics 2020.

  • Wrestler
  • Sprinter
  • Shooter
  • None of these

Answer:. A. Wrestler

Q4. Hiroshima Day was marked by ____ every year on August 9.

  • India
  • Pakistan
  • Japan
  • China

Answer: C. Japan

Q5. Lovlina Borgohain has won India’s third medal at Tokyo Olympics 2020 is an Indian ____.

  • Shuttler
  • Boxer
  • Wrestler
  • Shooter

Answer: B. Boxer

Q6. Indian Parliament has recently passed Insolvency and Bankruptcy Code (Amendment) Bill, 2021 which will amend the Insolvency and Bankruptcy Code, ____.

  • 2014
  • 2015
  • 2016
  • 2018

Answer: C. 2016

Q7. INS Vikrant, India’s first indigenously built aircraft carrier expected to be commissioned in the Indian Navy by ____.

  • 2022
  • 2023
  • 2024
  • 2025

Answer: A. 2022

Q8. Who is the first Indian athlete to win gold at the Olympic Games?

  • Neeraj Chopra
  • Mirabai Chanu
  • Ravi Kumar Dahiya
  • PV Sindhu

Answer: A. Neeraj Chopra

Q9. From now Rajiv Gandhi Khel Ratna Award will be known as-

  • Major Dhyan Chand Khel Ratna Award
  • Roop Singh Khel Ratna Award
  • Udham Singh Khel Ratna Award
  • None of these

Answer: A. Major Dhyan Chand Khel Ratna Award

Q10. Recently PM Modi has released the ____ installment of financial benefit under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) Scheme.

  • 6th
  • 7th
  • 8th
  • 9th

Answer: D. 9th

Scroll to Top