Important Current Affairs Questions Answers of August 11 – 17, 2021

Current affairs questions are very much important for competitive exams and interviews. We have brought to you the most important current affairs questions and answers of August 11 to August 17.

Read all these current affairs questions and answers of August 11 – August 17, 2021 to perform well in your upcoming exam. All these questions and answers covers questions from politics, news affairs, national and international events, sports, technology, entertainment and other topics.

Current Affairs Questions Answers of August 11 – 17, 2021

Given below are the most important and exam based current affairs questions and answers for competitive exam preparation.

Q1. What was the theme of International Youth Day 2021?

  • Transforming Food System: Youth Innovation for Human and Planetary Health
  • Youth for the Nation
  • Health and Education for Youth
  • None of these

Answer: A. “Transforming Food System: Youth Innovation for Human and Planetary Health”

Q2. What will be the theme for Independence Day 2021?

  • One Nation, One India
  • Nation First, Always First
  • Your Nation, India
  • None of these

Answer: B. Nation First, Always First

Q3. The Defence Research and Development Organisation (DRDO) has successfully test-fired India’s indigenous technology cruise missile which flew for around ____ with an indigenous cruise engine.

  • 120 km
  • 130 km
  • 140 km
  • 150 km

Answer: D. 150 km

Q4. Which of the following state governments has launched Rajiv Gandhi Awards for firms in the IT sector in the state?

  • Maharashtra
  • West Bengal
  • Assam
  • Uttar Pradesh

Answer: A. Maharashtra

Q5. Which is the first state-of-the-art agile Earth Observation Satellite developed by the Indian Space Research Organization (ISRO)?

  • GISAT-1 (EOS-03)
  • F10 (GSLV-F10)
  • Both of them
  • None of these

Answer: A. GISAT-1 (EOS-03)

Q6. Gujarat seeks Rs. 2,000 crores from the Central Government for ____.

  • Project Lion
  • Energy Conservation
  • Solar Power Development
  • River Management

Answer: A. Project Lion

Q7. The Drugs Controller General of India has approved conducting a study on mixing Covaxin and ____ vaccines.

  • Astrazeneca vaccine
  • Sputnik
  • Covishield
  • None of these

Answer: A. Astrazeneca vaccine

Q8. As per the report by WHO, ____ confirmed the first case of Marburg virus.

  • South Africa
  • East Africa
  • North Africa
  • West Africa

Answer: D. West Africa

Q9. The death anniversary of Khudiram Bose, a freedom fighter was observed on __.

  • August 9
  • August 10
  • August 11
  • August 12

Answer: C. August 11

Q10. Hariyali Teej symbolizes the union between ____.

  • Lord Shiva and Goddess Parvati
  • Lord Rama and Goddess Sita
  • Lord Krishna and Radha
  • None of these

Answer: A. Lord Shiva and Goddess Parvati

Scroll to Top