Current Affairs Questions Answers 28 July – 3 August, 2021

Most important current affairs questions and answers for competitive exam preparation. These current affairs questions cover the latest national and international news and affairs including politics, science, sports, and other latest happenings.

Try to answer all these multiple choice type current gk based questions of 28 July to 3 August, 2021.

Let’s start.

Q1. Who becomes the first Indian Women to win two Olympic medals?

  • PV Sindhu
  • Mery Kom
  • Sania Mirza
  • None of them

Answer: A. PV Sindhu

Q2. The PM of India will soon launch e-RUPI, a cashless and contactless instrument for digital payments which can be used as-

  • QR code
  • SMS string-based e-Vouchar
  • Both A & B
  • None of these

Answer: C. Both A & B

Q3. Who has recently taken charge as the new Vice Chief of the Naval Staff?

  • Sandeep Naithani
  • Vice Admiral Satish Namdeo Ghormade
  • Ravneet Singh
  • Dinesh K Tripathi

Answer: B. Vice Admiral Satish Namdeo Ghormade

Q4. A joint satellite mission, NISER, by the Indian Space Research Organisation (ISRO) and National Aeronautics and Space Administration (NASA) will be launch in-

  • 2022
  • 2023
  • 2024
  • 2025

Answer: B. 2023

Q5. Popular all-rounder Ben Stokes has taken an indefinite break from all forms of cricket. He is from-

  • Australia
  • South Africa
  • England
  • West Indies

Answer: C. England

Q6. India and United States has signed the 2nd amendment to the Statement of Guiding Principles (SGP) agreement to extend the validity till-

  • 2025
  • 2026
  • 2028
  • 2030

Answer: B. 2026

Q7. The European Space Agency (ESA) is all set to launch the world’s first reprogrammable commercial satellite on-

  • July 30, 2021
  • August 30, 2021
  • December 30, 2021
  • March 30, 2022

Answer: July 30, 2021

Q8. Recently the Kerala Government announced ____ package to assist the small-scale farmers and traders.

  • Rs. 2,650 crore
  • Rs. 3,650 crore
  • Rs. 5,650 crore
  • Rs. 8,650 crore

Answer: C. Rs. 5,650 crore

Q9. Recently ____ Indian Tiger Reserves in India has received Global Conservation Assured | Tiger Standards (CA|TS) recognition for good tiger conservation.

  • 10
  • 14
  • 18
  • 22

Answer: B. 14

Q10. Recently The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has sanctioned ____ for drinking water projects in the districts of Punjab.

  • Rs. 146 crores
  • Rs. 246 crores
  • Rs. 346 crores
  • Rs. 446 crores

Answer: D. Rs. 446 crores

Explanation: NABARD has sanctioned Rs. 446 crores for the four districts; Fazilka, Ferozepur, Rupnagar, and Hoshiarpur of Punjab.

Scroll to Top