Current Affairs Questions and Answers July 7 – 13, 2021

Most important current affairs questions and answers of July 7 to July 13, 2021. These MCQ type current GK based questions are prepared from latest events and news affairs from India and all around the world. All these questions are helpful for upcoming competitive exams and interview preparation.

Q1. As per the recent order by the Supreme Court, who will be appointed as the prime minister of Nepal?

  • Sher Bahadur Deuba
  • Bidya Devi Bhandari
  • K P Sharma Oli
  • None of them

Answer: A. Sher Bahadur Deuba

Q2. India’s first cryptogamic garden inaugurated by social activist Anoop Nautiyal in-

  • Kolkata, West Bengal
  • Gurgaon, Haryana
  • Dehradun, Uttarakhand
  • None of these

Answer: C. Dehradun, Uttarakhand

Q3. Hindustan Aeronautics Limited (HAL) is set to deliver the first batch of ____ Light Combat Helicopters (LCH) to the Indian Air Force (IAF).

  • Two
  • Three
  • Four
  • Five

Answer: B. Three

Q4. The International Malala Day is observed on ____, on the birthday of the young activist, Malala Yousafzai.

  • July 10
  • July 11
  • July 12
  • July 13

Answer: C. July 12

Q5. Who won the Wimbledon boys singles title on July 11, 2021?

  • Samir Banerjee
  • Victor Lilov
  • Sascha Gueymard Wayenburg
  • None of them

Answer: A. Samir Banerjee

Q6. India’s first Liquefied Natural Gas (LPG) plant has been set up in-

  • Nagpur, Maharashtra
  • Pune, Maharashtra
  • Kolkata, West bengal
  • Chennai Tamil Nadu

Answer: Nagpur, Maharashtra

Q7. Who is the second Indian-born woman to fly into space?

  • Ritu Karidhal
  • Chandrima Saha
  • Sirisha Bandla
  • None of them

Answer: C. Sirisha Bandla

Q8. Who became the first-ever Indian juror for shooting at Tokyo Olympics 2020?

  • Santosh Padhi
  • Pawan Singh
  • Jitender Dabas
  • None of them

Answer: B. Pawan Singh

Q9. Dr P K Warrier, renowned ____ physician passes away at 100.

  • Ayurvedic
  • General
  • Homeopathic
  • None of these

Answer: A. Ayurvedic

Q10. Which country won the Euro 2020 Championship?

  • Italy
  • England
  • Portugal
  • Germany

Answer: A. Italy

Q11. Who became the first Australian woman to win Wimbledon women’s singles title since 1980?

  • Ashleigh Barty
  • Karolina Pliskova
  • Daria Gavrilova
  • None of them

Answer: A. Ashleigh Barty

Q12. 7th pay commission DA (Dearness Allowance) and 7th CPC DR (Dearness Relief) benefit for central government employees from ____ onwards.

  • August 2021
  • September 2021
  • October 2021
  • November 2021

Answer: September 2021

Q13. World’s tallest sandcastle built in which of the following countries?

  • Denmark
  • Canada
  • Australia
  • England

Answer: A. Denmark

Q14. Veteran Actor Dilip Kumar Passes Away at the age of 98. He was better known as the ___ of Bollywood.

  • Drama King
  • Comedy King
  • Tragedy King
  • Action King

Answer: C. Tragedy King

Q15. National Commodity and Derivatives Exchange (NCDEX) recently launched India’s first two sectoral indices in the agri-commodities space namely-

  • GAUREV and SOYDEV
  • GAUREX and SOYDEX
  • GAUREY and SOYDEY
  • None of these

Answer: B. GAUREX and SOYDEX

Q16. World Leaders Summit at the 26th UN Climate Change Conference of the Parties (COP26) will be held in-

  • Geneva
  • Galsgow
  • Beijing
  • London

Answer: B. Galsgow

Scroll to Top