Current Affairs Questions Answers July 21 – 27, 2021

Q1. More than 6.5 million acres of land has been charred in ____, the coldest city in Russia.

  • Kazan
  • Yakutsk
  • Omsk
  • None of these

Answer: B. Yakutsk

Q2. Which is the Principal Indian sponsor for the Tokyo Olympics?

  • MPL Sports Foundation
  • Amul
  • JSW Group
  • Raymond

Answer: A. MPL Sports Foundation

Q3. Deputy RBI Governor ____ recently stated that RBI is planning to launch Central Bank Digital Currency (CBDC) in the near future.

  • Dr. M. D. Patra
  • M. Rajeshwar Rao
  • T Rabi Shankar
  • None of these

Answer: C. T Rabi Shankar

Q4. Gwalior and Orchha cities in ____ were selected as UNESCO’s “Historic Urban Landscape Project”.

  • West Bengal
  • Uttar Pradesh
  • Gujarat
  • Madhya Pradesh

Answer: D. Madhya Pradesh

Q5. The Central Government of India has introduced a portal to register children orphaned by COVID-19 to claim benefits under the ____.

  • PM CARES scheme
  • Swavalamban scheme
  • Udisha
  • None of these

Answer: A. PM CARES scheme

Q6. The Central Government of India has introduced a portal to register children orphaned by COVID-19 to claim benefits under the ____.

  • PM CARES scheme
  • Swavalamban scheme
  • Udisha
  • None of these

Answer: A. PM CARES scheme

Q7. India remembers freedom fighters Chandra Shekhar Azad and Bal Gangadhar Tilak on their birth anniversary on ____.

  • July 22
  • July 23
  • July 24
  • July 25

Answer: B. July 23

Q8. National Broadcasting Day observed on-

  • July 23
  • July 24
  • July 25
  • None of these

Answer: A.

Explanation:

The first-ever radio broadcast in India went on-air from the Mumbai station on July 23, 1927.

Q9. The World’s first 3D-printed steel pedestrian bridge opened on Oudezijds Achterburgwal canal in the city of ____.

  • Amsterdam
  • The Hague
  • Rotterdam
  • Utrecht

Answer: A. Amsterdam

Q10. What is the overall contingent size of India in Tokyo Olympics 2020?

  • 195
  • 228
  • 252
  • 274

Answer: B. 228

Scroll to Top