Current Affairs Questions Answers Jun 30 – July 6

Q1. In India Van Mahotsav is observed every year in the month of-

  • June
  • July
  • August
  • September

Answer: B. July

Q2. Which of the following states has recently declared a new IT policy for 2021-2024?

  • Andhra Pradesh
  • West Bengal
  • Bihar
  • Jharkhand

Answer: A. Andhra Pradesh

Q3. National doctors day observed in India on-

  • July 1
  • July 2
  • July 3
  • July 4

Answer: A. July 1

Q4. PM Narendra Modi has recently announced that the central government will launch a 

Credit Guarantee Scheme worth-

  • Rs 10,000 Crore
  • Rs 20,000 Crore
  • Rs 50,000 crore
  • Rs 100,000 Crore

Answer: C. Rs 50,000 crore

Q5. Which of the following nations have confirmed to allow travel by people who have been

vaccinated with India’s Covishield vaccine?

  • Austria
  • Germany
  • Switzerland
  • All of these

Answer: D. All of these.

Nine european countries have confirmed this including; Switzerland, Germany, Austria, Spain, Greece, Iceland, Slovenia, Ireland and Estonia.

Q6. Amitabh Kant has been given one-year extension by the Government as the CEO of-

  • NITI Aayog
  • Skill India
  • DigiLocker
  • None of these

Answer: A. NITI Aayog

Q7. Who became the youngest ever Grandmaster in Chess?

  • Abhimanyu Mishra
  • Sergey Karjakin
  • Magnus Carlsen
  • None of these

Answer: A. Abhimanyu Mishra

Q8. Union Minister Rajnath Singh announced that INS Vikrant, India’s first aircraft carrier will be launched in-

  • 2022
  • 2023
  • 2024
  • 2025

Answer: A. 2022

Q9. World Asteroid Day observed on-

  • June 28
  • June 30
  • July 1
  • July 2

Answer: B. June 30

Q10. Which of the following cricketers has been decided for nomination for the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award by the Board of Control for Cricket 

in India (BCCI)?

  • Shikhar Dhawan
  • R Ashwin
  • Rohit Sharma
  • Jasprit Bumrah

Answer: B. R Ashwin

Q11. Who has been selected as one of the recipients of Japan’s Fukuoka Grand Prize for 2021?

  • P. Sainath
  • Prof. Kishimoto Mio
  • Prabda Yoon
  • All of them

Answer: D. All of them

Q12. Indian central government has inaugurated NATRAX- the High-Speed Track(HST) for automobiles. It is  world’s ___ longest track to measure max speed of high-end cars.

  • third
  • fourth
  • fifth
  • sixth

Answer: C. Fifth

Q13. The International Cricket Council (ICC) has confirmed the T20 World Cup to be held in

  • England
  • Pakistan
  • India
  • UAE & Oman

Answer: D. UAE & Oman

Scroll to Top