Indian Constitution Questions and Answers

21. Right to freedom is described in;
A. Article number 14-18.
B. Article number 19-22.
C. Article number 23-24.
D. None of these.

Answer with Explanation
Answer: Option B
Explanation: Right to freedom comes under Fundamentals rights of Indian Constitution. Right to freedom consists between Article number 19 to 22 in the Constitution of India. Right to freedom includes; right for speech and expression, assembly, meeting and movement, right to peaceful living, right for doing business in any place, right to education, compulsory education for atleast 14 years of age, right to protection against arrest and detention.

22. Right against exploitation is described in;
A. Article number 14-18.
B. Article number 23-24.
C. Article number 29-30.
D. None of these.


Answer with Explanation
Answer: Option B
Explanation: Right against exploitation comes under Fundamentals rights of the constitution of India. Right against exploitation consists between article number 23 and 24. Right against exploitation includes prohibition against forced labour and child labour. No one can be applied to forced labour and no child under 14 years of age can be allowed to work in and factory or dangerous places.

23. Right to freedom of religion described in;
A. Article number 25-28.
B. Article number 29-30.
C. Both A & B.
D. None of these.

Answer with Explanation
Answer: Option A
Explanation: Right to freedom of religion comes under Fundamentals rights of the constitution of India. Right to freedom of religion consists between article number 25 to 28. It includes right to free religious profession, religious educational rights for religious educational institues, anyone can pay tax for religious affairs but it is not mandatory.

24. Cultural and Educational rights described in;
A. Article number 25-28.
B. Article number 29-30.
C. Article number 32.
D. None of these.

Answer with Explanation
Answer: Option B
Explanation:
No explanation for this question.

25. Right to Constitutional remedies described in;
A. Article number 23-24.
B. Article number 25-28.
C. Article number 29-30.
D. Article number 32.

Answer with Explanation
Answer: Option D
Explanation:
No explanation for this question.

26. How many fundamental duties are there in Indian constitution?
A. 8
B. 10
C. 11
D. 30

Answer with Explanation
Answer: Option C
Explanation: Actually at past Constitution of Indian consists of 10 fundamental duties. But, In the year 2002 the 11th fundamental duty is added to the Indian Constituion by 86th Constitutional Amendment Act.

27. Fundamental duties of Indian constitution is taken from;
A. England.
B. America.
C. Soveit Union.
D. None of these.

Answer with Explanation
Answer: Option C
Explanation:
No explanation for this question.

28. Central and state relation of Indian constitution is taken from;
A. America.
B. Ireland.
C. Canada.
D. Germany.

Answer with Explanation
Answer: Option C
Explanation:
No explanation for this question.

29. Structure & system of Loksabha,Rajyasabha and Parliament is taken from;
A. Germany.
B. England.
C. America.
D. Canada.

Answer with Explanation
Answer: Option B
Explanation:
No explanation for this question.

30. Concurrent list of Indian constitution is taken from;
A. America.
B. England.
C. Canada.
D. Australia.

Answer with Explanation
Answer: Option D
Explanation:
No explanation for this question.

About the Author