National Famous Day Questions and Answers

1. National youth day is celebrated on;
A. 12th January.
B. 21st February.
C. 12th march.
D. 21st august.

Answer with Explanation
Answer: Option A
Explanation:National Youth day is celebrated on 12 January every year in India. 12 January is the birthday of Hindu Monk Swami Vivekananda. He born at Kolkata on 1863.

2. National Army day is celebrated on;
A. 13th january.
B. 14thjanuary.
C. 15th january.
D. 13th february.

Answer with Explanation
Answer: Option C
Explanation: 15th January is celebrated as Army Day on every year in India. This day is celebrated as Army Day beacuse of the recognition of Lt. General K. M. Cariappa.

In 1948 Lt. General K. M. Cariappa (Kodandera Madappa Cariappa) taking oath as the first Commander-in-Chief of all the forces of India. At that time there was Sir Francis Butcher as the last British commander.

General Cariappa born on 28th January 1899 in Sanivarsanthe, Kodagu. And died on 15th May 1993 in Bangalore, Karnataka when he was aged 94.

3. National day of patriotism is obsereved on;
A. 21st january.
B. 23rd january.
C. 15th march.
D. 5th february.

Answer with Explanation
Answer: Option B
Explanation: National day of patriotism is observed on 23rd january at all over the India. 23rd January is the birthday of freedom fighter Subhas Chandra Bose. He is popularly known as ‘Netaji’.

4. Martyr’s day is on;
A. 15th january.
B. 30th january.
C. 15th march.
D. 15th february.

Answer with Explanation
Answer: Option B
Explanation: Martyr’s day is observed on 30th January for the rememberence of great leader of India, Mahatma Gandhi. On 30th January, 1948 he got killed at Birla House by Nathuram Godse.

At the time of British rule in India, Gandhiji helped India to free from British rule and get Freedom. His full name is Mohandas Karamchand Gandhi, though he was popularly known as ‘Gandhiji’.

5. National science day is observed on;
A. 28th january.
B. 28th february.
C. 28th march.
D. 28th april.

Answer with Explanation
Answer: Option B
Explanation:
No explanation for this question.

6. Significance of national youth day is;
A. Birth day of netaji.
B. Birth day of Gandhiji.
C. Birth day of Vivekananda.
D. None of these.

Answer with Explanation
Answer: Option C
Explanation:
No explanation for this question.

7. National Anti terrorism day is observed on;
A. 21st january.
B. 21st february.
C. 21st april.
D. 21st may.

Answer with Explanation
Answer: Option D
Explanation:
No explanation for this question.

8. National poor’s day is observed on;
A. 7th june.
B. 7th july.
C. 28th june.
D. 28th july.

Answer with Explanation
Answer: Option C
Explanation:
No explanation for this question.

9. National Doctor’s day is observed on;
A. 1st april.
B. 1st may.
C. 2nd june.
D. 1st july.

Answer with Explanation
Answer: Option D
Explanation:
No explanation for this question.

10. Significance of Martyr’s day is;
A. Death of Gandhiji.
B. Death of Rajib Gandhi.
C. Death of Indira Gandhi.
D. None of these.

Answer with Explanation
Answer: Option A
Explanation:
No explanation for this question.

Scroll to Top