Q21. PM Modi launches Ayushman Bharat Digital Mission for-

  • Empowering citizens with a modern healthcare system
  • Easy access to health records of citizens and healthcare professionals
  • Making healthcare providers and doctors to be more accessible and accountable
  • All of these

Answer: D. All of these

Q22. What is the theme of World Tourism Day 2021?

  • Importance of Tourism in Human Life
  • Tourism for inclusive growth
  • Career in Tourism
  • None of these

Answer: B. Tourism for inclusive growth

Q23. Women rights activist Kamla Bhasin passes away at 75. She was famous for being a part of ____ campaign in South Asia.

  • One Billion Rising
  • The Best Thing Done
  • Fight for Your RIght
  • None of these

Answer: A. One Billion Rising

Q24. Who has been recently appointed as the Additional Director General of Indian Coast Guard?

  • VS Pathania
  • Ravi joseph lokku
  • Sh. Prakash Mishra
  • None of these

Answer: A. VS Pathania

Q25. Recently Karnataka Legislative Assembly has named former state chief minister ____ as the best legislator of the year 2020-21.

  • BS Yediyurappa
  • H. D. Kumaraswamy
  • Siddaramaiah
  • None of them

Answer: A. BS Yediyurappa

Q26. WHO Director-General ____ appointed for a second term at the post.

  • Margaret Chan
  • Anders Nordström
  • Lee Jong-wook
  • Tedros Adhanom Ghebreyesus

Answer: D. Tedros Adhanom Ghebreyesus

Q27. The Oldest human footprints discovered in ____, in a new scientific research conducted by archaeologists in New Mexico.

  • Antarctica
  • Asia
  • North America
  • Europe

Answer: C. North America

Q28. India signed a contract worth Rs 20,000 crore with Airbus Defence and Space of Spain to procure 56 ____ military transport aircraft.

  • B-69
  • C-165
  • C-295
  • None of these

Answer: C. C-195

Q29. The first edition of the Himalayan Film Festival begins at-

  • Kargil
  • Karzok
  • Leh
  • Shey

Answer: C. Leh

Q30. Defence Ministry to procure 118 Arjun Mk 1A Main Battle Tanks to enhance-

  • Mobility
  • Survivability
  • Firepower
  • All of these

Answer: D. All of these

Pages: 1 2 3 4