Current Affairs Questions and Answers October 1 – 7, 2021

Here are the most important current affairs questions and answers from October 1 to 7, 2021. These questions are designed from the latest news and affairs from sports, politics, science, inventions, and other topics.

Practice and try to answer all the below current gk based questions and answers important for various competitive exams and interviews.

Q1. The MUDRA Toolbox designed to diagnose dementia in the Indian population recently launched in ____ languages.

  • 1
  • 4
  • 5
  • 7

Answer: C. 5

Q2. Who won the 2021 Nobel Prize in Literature?

  • Abdulrazak Gurnah
  • Louise Glück
  • Peter Handke
  • None of them

Answer: A. Abdulrazak Gurnah

Q3. The retail arm of Reliance Industries Ltd. recently announced it will launch the first ____ round-the-clock convenience store in India.

  • 1-Eleven
  • 5-Eleven
  • 7-Eleven
  • 12-Eleven

Answer: C. 7-Eleven

Q4. Who becomes first Indian women wrestler to reach World Championships finals?

  • Fatima Bano
  • Kiran Bishnoi
  • Seema Bisla
  • Anshu Malik

Answer: D. Anshu Malik

Q5. Recently PM Narendra Modi launched ____ PSA oxygen plants for larger public benefit.

  • 30
  • 35
  • 40
  • 49

ANswer: B. 35

Q6. The Union Cabinet gave approval to set up 7 Mega Integrated Textile Region and Apparel (PM-MITRA) parks with outlay of Rs. ____.

  • 4,445 crores
  • 5,445 crores
  • 6,445 crores
  • 9,445 crores

Answer: A. 4,445 crores

Q7. Recently the Chhattisgarh Government declared the combined areas of the Guru Ghasidas National Park and Tamor Pingla Wildlife Sanctuary as a ____ Reserve.

  • Elephant
  • Lion
  • Tiger
  • Rhino

Anwer: C. Tiger

Q8. The World Health Organization (WHO) approves the world’s first ____ vaccine RTS,S/AS01.

  • Covid
  • Malaria
  • Polio
  • Dengue

Answer: B. Malaria

Q9. What is the theme of World Cotton Day 2021?

  • Cotton for comfort
  • Cotton for health
  • Cotton for good
  • Cotton for all

Answer: C. Cotton for good

Q10. As per the recent announcement by Air Chief Marshal VR Chaudhari, Indian Air Force to procure ____ Multi-Role Fighter Aircraft (MRFA) under the Make in India Project.

  • 114
  • 155
  • 189
  • 220

Answer: A. 114

Scroll to Top