Q11. Who won the FIH Hockey Player of the Year – Women’s Award 2021?

  • Gurjit Kaur
  • Akiko Kato
  • Minami Shimizu
  • Kana Nomura

Answer: A. Gurjit Kaur

Q12. The Nobel Prize in Chemistry 2021 awarded to-

  • Akira Yoshino and M. Stanley Whittingham
  • Jennifer Doudna
  • Emmanuelle Charpentier
  • Benjamin List and David W.C. Macmillan

Answer: D. Benjamin List and David W.C. Macmillan

Q13. NASA’s Psyche mission will be to explore a giant metal asteroid known as ____ in the main asteroid belt.

  • (10) Psyche
  • (12) Psyche
  • (15) Psyche
  • (16) Psyche

Answer: D. (16) Psyche

Q14. The Indian Navy and State Bank of India (SBI) jointly launched SBI’s ____ card to eliminate cash dependency when ships are at high seas.

  • SBI-eCash
  • NAV-eCash
  • SBI-NAVeCash
  • eCash-SBI

Answer: B. NAV-eCash

Q15. Hockey India withdraws from 2022 Commonwealth Games in ____.

  • China
  • Russia
  • Australia
  • England

Answer: D. England

Q16. Which of the following states becomes the first Indian state to begin organised cultivation of Cinnamon?

  • Himachal Pradesh
  • Andhra Pradesh
  • Assam
  • West Bengal

Answer: A. Himachal Pradesh

Q17. Which of the following people won the Nobel Prize in Physics 2021?

  • Syukuro Manabe
  • Giorgio Parisi
  • Klaus Hasselmann
  • All of them

Answer: D. All of them

Q18. What is the theme of World Teachers Day 2021?

  • Teachers for all
  • Teachers at the aim to teach everyone
  • Teachers at the heart of education recovery
  • Teachers are the main pillar of education

Answer: C. Teachers at the heart of education recovery

Q19. Supreme Court approves ex-gratia policy of ____ to people who died due to COVID-19 or committed suicide due to COVID-19.

  • Rs 50,000
  • Rs 80,000
  • Rs 90,000
  • Rs 1,00000

Answer: A. Rs 50,000

Q20. Nobel Prize in Medicine 2021 jointly awarded to-

  • Harvey J. Alter and Michael Houghton
  • David Julius and Ardem Patapoutian
  • Harvey J. Alter and Gregg L. Semenza
  • None of them

Answer: B. David Julius, Ardem Patapoutian

Pages: 1 2 3