Current Affairs Questions and Answers October 22-31, 2021

Read the most important current affairs questions and answers designed from latest news, events, sports, politics and other topics.

All the current gk based questions and answers are important for competitive exam preparation and interviews.

Q1. Recently Prime Minister Narendra Modi addressed India’s achievement of ____ crore vaccination mark.

  • 50
  • 100
  • 200
  • 300

Answer: B. 100

Q2. Which of the following foundations is the winner of the 11th edition of the NatWest Group Earth Heroes Awards?

  • Parambikulam Tiger Conservation Foundation (PaTCoF)
  • Nagarjunsagar Srisailam
  • Kamlang Tiger Reserve
  • None of these

Answer: A. Parambikulam Tiger Conservation Foundation (PaTCoF)

Q3. New Snail species named as Georissa Mawsmaiensis recently discovered in-

  • Himalayan Cave
  • Bengal Cave
  • Meghalaya cave
  • None of these

Answer: C. Meghalaya cave

Q4. The 52nd edition of the International Film Festival of India ____ & ____ to be conferred with Satyajit Ray Lifetime Achievement Award.

  • Martin Scorsese, Istvan Szabo
  • Julian Scorsese, Istvan Barto
  • Martin Lui, Istvan Federar
  • None of these

Answer: A. Martin Scorsese, Istvan Szabo

Q5. Who has been recently elected as the first-ever president of Barbados?

  • Sandra Mason
  • Ana Mason
  • Anisha Mason
  • None of them

Answer: A. Sandra Mason

Q6. Indian Army deploys Pinaka, Smerch rocket system near ____ to boost Indian Army firepower in the region.

  • China border
  • Pakistan Border
  • Bangladesh Border
  • Nepal Border

Answer: A. China Border

Q7. PM Modi launches ____ to fill critical gaps in public health infrastructure, especially in primary care and critical care facilities in both urban and rural areas.

  • Pradhan Mantri Susam Swasth Bharat Yojana
  • Pradhan Mantri Atmanirbhar Swasth Bharat Yojana
  • Pradhan Mantri Public Swasth Bharat Yojana
  • None of these

Answer: B. Pradhan Mantri Atmanirbhar Swasth Bharat Yojana

Q8. 67th National Film Awards 2021 which of the following person has been conferred with Dadasaheb Phalke Award?

  • Amitabh Bacchan
  • Shah Rukh Khan
  • Rajinikanth
  • None of these

Answer: C. Rajinikanth

Q9. India’s first indigenous aircraft carrier Vikrant, the ____ aircraft carrier starts second phase of sea trials.

  • 10,000-tonne
  • 20,000-tonne
  • 30,000-tonne
  • 40,000-tonne

Answer: D. 

Q10. India successfully flight-tests indigenously developed aerial target ____ off Odisha coast to meet the requirements of the High-Speed Expendable Aerial Targets (HEAT) for the Indian Armed Forces.

  • BHYAS
  • ABHYAS
  • ABHIYAS
  • YAS

Answer: B. ABHYAS

Scroll to Top