Current Affairs Questions Answers October 15-21, 2021

Most important current affairs questions and answers for competitive exams and interviews in India.

Read and try to answer all the MCQ type current gk questions covering topics like; news, politics, sports, events, and other.

Q1. As per the 2021 Global Hunger Index India Ranks-

  • 91
  • 101
  • 121
  • 151

Answer: B. 101

Q2. Which of the following cities was recently declared as dementia-friendly?

  • Kochi
  • Kolkata
  • Bangalore
  • Chennai

Answer: A. Kochi

Q3. Who became the first Director-General of the Ordnance Directorate (Coordination and Services)?

  • PR Khatun
  • BS Ramaiya
  • ER Sheikh
  • None of these

Answer: C. ER Sheikh

Q4. Who becomes the new Prime Minister of Norway?

  • Dennis William
  • Jonas Gahr Stoere
  • Vixen Dalbourty
  • None of these

Answer: B. Jonas Gahr Stoere

Q5. Who will be the next Team India coach?

  • Sourav Ganguly
  • Yuvraj Singh
  • Rahul Dravid
  • Sachin Tendulkar

Answer: C. Rahul Dravid

Q6. Which of the following India’s initiatives will be the key focus of the 4th General Assembly of the International Solar Alliance (ISA)?

  • ISOWOG
  • OSOWOG
  • WOSOG
  • None of these

Answer: B. OSOWOG

Q7. Which of the following India’s recycling startups wins Prince William’s Earthshot Prize?

  • Recylo
  • Green World
  • Takachar
  • None of these

Answer: C. Takachar

Q8. Which of the following states launched the ‘Mera Ghar Mere Naam’ Scheme to give ownership rights to the people living in houses within the ‘lal lakir’ of villages and cities?

  • Punjab
  • West Bengal
  • Kerala
  • Bihar

Answer: A. Punjab

Q9. The Indian Navy recently received its 11th P-8i aircraft from ____.

  • Airbus
  • Lockheed Martin
  • Boeing
  • United Technologies

Answer: C. Boeing

Q10. India recently signed MoUs with ____ to develop real estate, industrial parks in Jammu and Kashmir.

  • US
  • UK
  • Dubai
  • China

Answer: C. Dubai

Q11. A Geographic Information System (GIS)-based Energy Map of India was launched to identify and locate all primary and secondary sources of energy resources of the country.

The GIS System developed by NITI Aayog in collaboration with the ____.

  • Indian Space Research Organisation (ISRO)
  • NASA
  • BARC
  • None of these

Answer: B. NASA

Q12. Which of the following Government launched Rojgar Bazaar 2.0 portal, a digital job matching platform for entry-level jobs in India?

  • Delhi
  • Kerala
  • West Bengal
  • Maharashtra

Answer: A. Delhi

Q13. Mount Harriet in Andaman and Nicobar to be named as ____.

  • Mount Manipur
  • Mount Andaman
  • Mount Nicobar
  • None of these

Answer: A. Mount Manipur

Q14. Indian Army wins ____ in Cambrian Patrol exercise in UK.

  • Gold
  • Silver
  • Bronze
  • None of these

Answer: A. Gold

Q15. Indian PM Narendra Modi inaugurates Kushinagar International Airport in ____.

  • Uttar Pradesh
  • Maharashtra
  • Madhya Pradesh
  • Uttarakhand

Answer: A. Uttar Pradesh

Q16. Which of the following nations to establish an international forum for economic cooperation?

  • India, Israel, US & UAE
  • India, Pakistan, US & UAE
  • India, China, US & UAE
  • None of these

Answer: A. India, Israel, US & UAE

Q17. The Union Minister for AYUSH Sarbananda Sonowal on October 19, 2021, inaugurated ____, a forest for Ayurvedic plants in Gujarat.

  • Ayush Plant
  • Ayush Pan
  • Ayush Van
  • None of these

Answer: C. Ayush Van

Q18. Fast bowler James Pattinson playing for ____ retired from International Cricket.

  • England
  • New Zealand
  • Australia
  • South Africa

Answer: C. Australia

Q19. As per the Global Food Security Index (GFSI) 2021 Indian ranks ____ out of 113 countries.

  • 51st
  • 61st
  • 71st
  • 81st

Answer: C. 71st

Scroll to Top