Latest Current Affairs Questions and Answers September 15 – 21, 2021

Q11. Renowned Theoretical Physicist Thanu Padmanabhan passed away at the age of 64. He was ranked ____ among top scientists in the world by Stanford University.

  • 21st
  • 22nd
  • 24th
  • 25th

Answer: C. 24th

Q12. Which of the following organizations commissions India’s largest floating solar photovoltaic plant in Andhra Pradesh?

  • BHEL
  • SAIL
  • GAIL
  • ONGC

Answer: A. BHEL

Q13. Who has been elected as the first woman chairperson of International Civil Aviation Organization (ICAO) Aviation Security Committee?

  • Shefali Juneja
  • Venesa William
  • Kairo Jeneva
  • None of them

Answer: A. Shefali Juneja

Q14. At the 6th BRICS Young Scientist Forum India highlights-

  • Digital revolution
  • Energy
  • Healthcare and innovation
  • All of these

Answer:D. All of these

Q15. Indian skipper Virat Kohli recently stepped down as ____ captain.

  • Test
  • T20
  • One Day
  • All of these

Answer: B. T20

Q16. Who becomes the first woman Secretary-General of the United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD)?

  • Madeleine Albright
  • Condoleezza Rice
  • Rebecca Grynspan
  • None of these

Answer: C. Rebecca Grynspan

Q17. Indian sends ____ personnel for the ‘Exercise Peaceful Mission’ in Russia,

  • 100
  • 200
  • 300
  • 500

Answer: B. 200

Q18. What is the theme for World Ozone Day 2021?

  • Montreal Protocol- Keeping us, our food, and vaccines cool
  • Making an sustainable world
  • Health and wealth, and prosperity for the society
  • None of these

Answer: A. Montreal Protocol- Keeping us, our food, and vaccines cool

Q19. The Union Cabinet recently approved a PLI Scheme of ____ crores for the auto sector and drone industry?

  • Rs. 20,058
  • Rs. 26,058
  • Rs. 36,058
  • Rs. 43,058

Answer: B. Rs. 26,058

Q20. Chattrisgarh launched Millet Mission to increase the yield of millets like-

  • Kodo
  • Kutki
  • Ragi
  • All of these

Answer: D. All of these

Q21. Theme of International Day of Democracy 2021 is-

  • Achieving leadership – The best way to be a leader.
  • Freedom, Human rights, Free & fair elections – These are essential elements of democracy.
  • Changing the way the world looks at the global political leaders
  • None of these

Answer: B. Freedom, Human rights, Free & fair elections – These are essential elements of democracy. 

Q22. The Quadrilateral Security Dialogue, also known as Quad is a strategic dialogue between-

  • United States (US), UK, Australia, and Japan
  • United States (US), Russia, Australia, and Japan
  • United States (US), China, Australia, and Japan
  • United States (US), India, Australia, and Japan

Answer: D. United States (US), India, Australia, and Japan

Q23. Which of the following institutes won the Africa Food Prize 2021?

  • International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT)
  • IE University, Spain
  • Indian Institute of Technology Bombay, India
  • None of these

Answer: A. International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT)

For more updates on follow us on Google News.
About the Author