Environmental Science Questions and Answers

11. With respect to environment science, full form of SPM is;
A. Suspended Partial Matter.
B. Suspended Particulate Matter.
C. Suspended Pollutant Matter.
D. None of these.

Answer with Explanation
Answer: Option B
Explanation:

Suspended particulate matter (SPM) are microscopic solids or liquids that
contain organic and inorganic particles like; dust, pollen, smoke or liquid droplets. These particles may be dispersed through the air from combustion processes, industrial activities or natural sources.

More Source : Ministry of Environment

12. In an ecosystem, bacteria are the
A. Producers.
B. Primary consumers.
C. Secondary consumers.
D. Decomposers.

Answer with Explanation
Answer: Option D
Explanation:

Decomposers are organisms that break down dead plants & animals and also break down waste of other organisms. Some of the common decomposers are bacteria, worms, slugs, snails, and fungi.

13. Deforestation generally decreases;
A. Rainfall.
B. Global warming.
C. Soil erosion.
D. Drought.

Answer with Explanation
Answer: Option A
Explanation:
No explanation for this question.

14. Which one of the following are non-renewable resources?
A. Animals.
B. Forests.
C. Fossil fuels.
D. All of these.

Answer with Explanation
Answer: Option C
Explanation:
No explanation for this question.

15. Biosphere reserve project was initiated in India during;
A. 1986
B. 1984
C. 1989
D. 1985

Answer with Explanation
Answer: Option A
Explanation:
No explanation for this question.

16. Sound becomes hazardous noise pollution at decibels-
A. Above 50.
B. Above 80.
C. Above 100.
D. Above 130.

Answer with Explanation
Answer: Option B
Explanation:
No explanation for this question.

17. Phytoplanktons are the members of;
A. Grassland ecosystem.
B. Desert ecosystem.
C. Forest ecosystem.
D. Aquatic ecosystem.

Answer with Explanation
Answer: Option D
Explanation:
No explanation for this question.

18. Syringes are examples of
A. Industrial wastes.
B. Biomedical wastes.
C. Domestic wastes.
D. Radioactive wastes.

Answer with Explanation
Answer: Option B
Explanation:
No explanation for this question.

19. Silviculture is the management of-
A. Rivers.
B. Lakes.
C. Hills.
D. Forests.

Answer with Explanation
Answer: Option D
Explanation:
No explanation for this question.

20. Minamata diseasse are first detected in;
A. Mexico.
B. Japan.
C. USA.
D. India.

Answer with Explanation
Answer: Option B
Explanation:
No explanation for this question.