Environmental Science Questions and Answers

21. Taj Mahal is threatened due to;
A. Sulphur dioxide.
B. Carbon dioxide.
C. Carbon monoxide.
D. Water vapour.

Answer with Explanation
Answer: Option A
Explanation:
No explanation for this question.

22. Rapid growth of population at present time is due to-
A. Lack of awareness among people to check birth rate.
B. Global terrorism.
C. Family planning.
D. Migration.

Answer with Explanation
Answer: Option A
Explanation:
No explanation for this question.

23. Which of the following have been able to check the rapid growth of population?
A. Underdeveloped countries.
B. Developed countries.
C. Developing countries..
D. None of these.

Answer with Explanation
Answer: Option B
Explanation:
No explanation for this question.

24. Which of the following is a radioactive element
A. Uranium.
B. Argon.
C. Chromium.
D. Cobalt.

Answer with Explanation
Answer: Option A
Explanation:
No explanation for this question.

25. Supersonic planes cause;
A. Noise pollution.
B. Air pollution.
C. Radioactive pollution.
D. Soil pollution.

Answer with Explanation
Answer: Option A
Explanation:
No explanation for this question.

26. World environment day is celebrated every year on-
A. Aug 12.
B. June 5.
C. September 8.
D. July 10.

Answer with Explanation
Answer: Option B
Explanation:
No explanation for this question.

27. Almost 99% of clean air consists of two gases which are;
A. Nitrogen and Carbon Dioxide.
B. Oxygen and Argon.
C. Oxygen and Carbon Dioxide.
D. Nitrogen and Oxygen.

Answer with Explanation
Answer: Option D
Explanation:
No explanation for this question.

28. Ozone layer exists in;
A. Troposphere.
B. Stratosphere.
C. Mesosphere.
D. Ionosphere.

Answer with Explanation
Answer: Option B
Explanation:
No explanation for this question.

29. Ozone layer is being depleted by;
A. Smog.
B. Sulphur dioxide.
C. Carbon monoxide.
D. Chloroflurocarbon.

Answer with Explanation
Answer: Option D
Explanation:
No explanation for this question.

30. The Environment Protection Act enacted on;
A. 1980
B. 1978
C. 1986
D. 1991

Answer with Explanation
Answer: Option C
Explanation:

The Environmental Protection Act enacted in 1986 with the objective of protection and improvement to the environment. The Act empowers the central government of India, to protect and improve the environment to the whole of India.