World Geography Questions and Answers

1. Which planet is called “God of War”?

  • Mercury.
  • Venus.
  • Mars.
  • Saturn.

Answer with Explanation

Answer: Option C

Explanation: No explanation for this question.

2. The planet Venus covered by the cloud of-

  • Hcl
  • Hno3
  • H2so4
  • None of these.

Answer with Explanation

Answer: Option C

Explanation: No explanation for this question.

3. Which planet is called the “Red Planet”?

  • Mercury.
  • Mars.
  • Venus.
  • Jupiter.

Answer with Explanation

Answer: Option B

Explanation: No explanation for this question.

4. Solar system takes 225-250 million years to travel once around the center of the Milky Way Galaxy, this duration of time is known as-

  • Cosmic Year.
  • Leap Year.
  • Galatic Year.
  • Both A and C.

Answer with Explanation

Answer: Option D

Explanation: No explanation for this question.

5. Solar eclipse occurs when-

  • The Sun passes between the Moon and Earth.
  • Earth passes between the Moon and Sun.
  • Moon passes between the Sun and Earth.
  • None of these.

Answer with Explanation

Answer: Option C

Explanation: No explanation for this question.

6. Lunar eclipse occurs when-

  • The Moon passes directly behind the Earth.
  • The Sun passes between the Moon and Earth.
  • The Moon passes directly behind the Sun.
  • None of these.

Answer with Explanation

Answer: Option A

Explanation: No explanation for this question.

7. Asteroid belt located between the orbits of the planet-

  • Mars and saturn.
  • Mars and Jupiter,
  • Mars and Pluto.
  • None of these.

Answer with Explanation

Answer: Option B

Explanation: No explanation for this question.

8. The figure of the Earth is like a-

  • Spheroid.
  • Oblate spheroid.
  • Oval.
  • None of these.

Answer with Explanation

Answer: Option B

Explanation: No explanation for this question.

9. Perihelion happens on-

  • 4th July.
  • 4th January.
  • 3rd July.
  • 3rd January.

Answer with Explanation

Answer: Option D

Explanation: No explanation for this question.

10. Apehelion happens on-

  • 1st January.
  • 1st July.
  • 4th January.
  • 4th July.

Answer with Explanation

Answer: Option D

Explanation: No explanation for this question.

Scroll to Top