Basic General Knowledge Questions and Answers

1. The common elements of “NIFE” layer of the earth include-

  • Silicon and Magnesium.
  • Nickel and Iron.
  • Silver and Tungsten.
  • Silicon and Aluminium.

Answer with Explanation

Answer: Option B

Explanation: No explanation for this question.

2. Who was the main Architect of the Russian Revolution?

  • Karl Marx.
  • Stalin.
  • Lenin.
  • Tolstoy.

Answer with Explanation

Answer: Option C

Explanation: No explanation for this question.

3. The latitude of a place is expressed by its angular distance in relation to-

  • Equator.
  • South pole.
  • North pole.
  • Axis of the earth.

Answer with Explanation

Answer: Option A

Explanation: No explanation for this question.

4. An essential attribute of Inflation is-

  • The absence of black market.
  • The presence of black market.
  • Increase in prices.
  • Fall in production.

Answer with Explanation

Answer: Option C

Explanation: No explanation for this question.

5. In which Shakespearean Drama is “Desdemona” a character?

  • Hamlet.
  • The Merchant of Venice.
  • Othello.
  • As you like it.

Answer with Explanation

Answer: Option C

Explanation: No explanation for this question.

6. Asia’s first sky city is proposed to be set up at-

  • Kochi.
  • Pune.
  • New Delhi.
  • Chandigarh.

Answer with Explanation

Answer: Option A

Explanation: No explanation for this question.

7. What name has been given to the newly purchased aircraft carrier Admiral Gorskov?

  • INS Chandragupta.
  • INS Samudragupta.
  • INS Ashoka.
  • INS Vikramaditya.

Answer with Explanation

Answer: Option D

Explanation: No explanation for this question.

8. The language of Honey-bees was decoded by-

  • Carolus Linnaeus.
  • William Harvey.
  • Karl Von Frisch.
  • Charles Darwin.

Answer with Explanation

Answer: Option C

Explanation: No explanation for this question.

9. Name the part or organ of the human body most commonly affected by diphtheria-

  • Lungs
  • Intestine.
  • Nose.
  • Throat.

Answer with Explanation

Answer: Option D

Explanation: No explanation for this question.

10. The movement of water molecule from one cell to another depends on-

  • Osmotic concentration.
  • Turgor pressure.
  • Wall pressure.
  • Plasma pressure.

Answer with Explanation

Answer: Option A

Explanation: No explanation for this question.

Scroll to Top