Chemistry Questions and Answers

1. CuSO4.5H2O is the chemical formula of-

  • Caustic soda.
  • Washing soda.
  • Blue vitriol.
  • Ammonium Sulphate.

Answer with Explanation

Answer: Option C

Explanation: No explanation for this question.

2. Bleaching powder is produced from-

  • Calcium and Oxygen.
  • Sodium, Hydrogen and Oxygen.
  • Calcium, Oxygen and Chlorine.
  • None of these.

Answer with Explanation

Answer: Option C

Explanation: No explanation for this question.

3. Which is not a rare gas?

  • Helium.
  • Argon.
  • Neon.
  • Radon.

Answer with Explanation

Answer: Option D

Explanation: No explanation for this question.

4. Which is the allotrope of carbon?

  • Diamond.
  • Gold.
  • Silver.
  • Copper.

Answer with Explanation

Answer: Option A

Explanation: No explanation for this question.

5. In Leclanche cell-

  • Electric energy is converted into chemical energy.
  • Chemical energy is converted into electric energy.
  • Heat energy is converted into electric energy.
  • None of these.

Answer with Explanation

Answer: Option B

Explanation: No explanation for this question.

6. The wire used in a fuse has-

  • Low resistance.
  • Low resistance and High melting point.
  • High resistance and Low melting point.
  • None of these.

Answer with Explanation

Answer: Option C

Explanation: No explanation for this question.

7. Malachite is an ore of-

  • Iron.
  • Copper.
  • Silver.
  • None of these.

Answer with Explanation

Answer: Option B

Explanation: No explanation for this question.

8. When candle burns the produced gasous products are-

  • Carbon dioxide and Water vapour.
  • Oxygen and Water vapour.
  • Oxygen and Carbon dioxide.
  • None of these.

Answer with Explanation

Answer: Option A

Explanation: No explanation for this question.

9. Amalgam is a mixture of metal with-

  • Mercury.
  • Gold.
  • Iron.
  • None of these.

Answer with Explanation

Answer: Option A

Explanation: No explanation for this question.

10. The lightest and simplest atom is-

  • Oxygen.
  • Hydrogen.
  • Nitrogen.
  • Carbon dioxide.

Answer with Explanation

Answer: Option B

Explanation: No explanation for this question.

11. Select the element which is liquid but a metal?

  • Mercury.
  • Copper.
  • Iron.
  • Silver.

Answer with Explanation

Answer: Option A

Explanation: No explanation for this question.

Scroll to Top