Marketing Aptitude Questions and Answer

1. What is Market share?
A. Senex.
B. share of business volume as compared to other companies.
C. share held by each employees of the company.
D. share of the companies quoted in the market.

Answer with Explanation
Answer: Option B
Explanation:

Market share is the percentage share of the company’s or organisation’s business, earned within a specific time period.

If a company or organisation started growing its market share then the revenue of the company also started growing rapidly and faster than its competitors.

2. Which of the following is called like blood of business?
A. marketing.
B. product.
C. finance.
D. all of these.

Answer with Explanation
Answer: Option C
Explanation:
No explanation for this question.

3. A prospect means-
A. All consumer or buyer for any product or service.
B. A likely consumer or buyer for a particular products or services.
C. A consumer or buyer for all the products and services.
D. None of these.

Answer with Explanation
Answer: Option B
Explanation:

A prospect is also called as a prospective buyer or a likely consumer is the buyer or customer of a company for a particular type of products or services.

4. Selling process includes-
A. lead generation.
B. product packaging.
C. product designing.
D. cross country contacts.

Answer with Explanation
Answer: Option A
Explanation:
No explanation for this question.

5. Buying and selling in the marketing functions are categorised as-
A. exchange functions.
B. facilitating functions.
C. distribution functions.
D. all of these.

Answer with Explanation
Answer: Option A
Explanation:
No explanation for this question.

6. Selling is a-
A. sub function of marketing.
B. exactly like marketing.
C. no relation with marketing.
D. None of these.

Answer with Explanation
Answer: Option A
Explanation:

Marketing process includes planning, research, products, customer, like, dislikes, after sales services and etc.

Selling process starts after the production and ends with the transaction of money to the seller by the buyer.

7. A lead menas-
A. a likely buyer.
B. discounts to buyer.
C. demo product.
D. special kind of credit card.

Answer with Explanation
Answer: Option A
Explanation:
No explanation for this question.

8. Cross Selling means-
A. Selling new products to new customer.
B. Selling old products to competitors.
C. Selling other products to existing customers.
D. None of these.

Answer with Explanation
Answer: Option C
Explanation:
No explanation for this question.

9. Direct Marketing means-
A. Advertisements.
B. Selling demo products only.
C. Face to face selling.
D. Selling by all staff of the company.

Answer with Explanation
Answer: Option C
Explanation:

Direct marketting is like cold calls, where the sales person call a customer or buyer using the physical marketing materials.

In direct marketting no promotional activities (like; advertising on web or media) happened. The sales person directly call the buyer without any middle man or any appointment.

For example; A sales man of Hindustan Uniliver came at your house with a water purifier product without any appointment. It is called as direct marketting.

10. The market share of a company can be increased by-
A. increasing the production.
B. increasing the sales volume.
C. increasing the sales staff.
D. more advertisement.

Answer with Explanation
Answer: Option B
Explanation:
No explanation for this question.

Scroll to Top