Most Important Current Affairs March 2021 Questions Answers

Updated on March 24, 2021, by Editorial Staff

Most Important Current Affairs Questions Answers of March 2021 for competitive Exam preparation. These current GK and affairs questions and answers cover the latest news and events from politics, sports, science, education, and other topics. Read and try to answer all these questions to perform well in your upcoming exam.

Current Affairs March 2021 Questions Answers

Here are the latest gk and current affairs multiple choice questions (MCQs) of march 2021 important for SSC, Banking, Rail and other competitive exam preparation.

Q1. Recently Scientists of the National Rice Research Institute develops an alternate energy light trap (AELT) device for-

  1. storing energy from the sun
  2. pest management
  3. storing energy from wind
  4. None of these

Answer: B. Pest Management

Q2. India has successfully deployed Sindhu Netra satellite in space to-

  1. monitor the activities on the Indo-China border
  2. monitor the activities of military warships and merchant shipping in the Indian Ocean Region
  3. monitor the activities on the Indo-Pak border
  4. None of these.

Answer: B. monitor the activities of military warships and merchant shipping in the Indian Ocean Region

Q3. The Jal Shakti Ministry of the Central government of India will launch a 100-day campaign to promote water conservation all over the country. The campaign is called as-

  1. Jal Jyoti
  2. Catch the Rain
  3. Water Storing Campaign
  4. None of these

Answer: B. Catch the Rain

Q4. In 78th Golden Globe Awards the best motion picture drama goes to-

  1. Nomadland
  2. Mank
  3. The Father
  4. The Trial of the Chicago 7

Answer: A. Nomadland

Q5. In 78th Golden Globe Awards the best performance in a motion picture drama goes to which of the following actor?

  1. Chadwick Boseman
  2. Riz Ahmed
  3. Anthony Hopkins
  4. Gary Oldman

Answer: A. Chadwick Boseman

Q6. Recently Indian Prime Minister Narendra Modi has inaugurated ‘Maitri Setu’ over the Feni river which runs between India and-

  1. Pakistan
  2. Bangladesh
  3. Nepal
  4. China

Answer: B. Bangladesh

Q7. Recently the Indian Railway has merged all its helpline numbers into a single number which is-

  1. 112
  2. 122
  3. 139
  4. 140

Answer: C. 139

Q8. Uttarakhand chief minister Trivendra Singh Rawat has resigned after serving the state for-

  1. 2 years
  2. 4 years
  3. 5 years
  4. 6 years

Answer: B. 4 years

Q9. After winning a gold medal at the Matteo Pallicone Ranking Series Bajrang Punia ranks ____ in the world ranking.

  1. 1st
  2. 2nd
  3. 3rd
  4. 4th

Answer: A. 1st

Q10. French Member of Parliament and billionaire Olivier Dassault died at the age of 69 in a helicopter crash. He-

  1. was a lawmaker.
  2. was the owner of the group of Le Figaro daily French newspaper.
  3. builds Dassault Rafale warplanes.
  4. All of these

Answer: D. All of these

Q11. Which of the following country has recently ban full-face coverings including the burqa and niqab in public places?

  1. Switzerland
  2. Pakistan
  3. India
  4. Germany

Answer: A. Switzerland

Q12. Which of the following ministry of India has decided to make all its major programs under the three Umbrella Schemes- Mission Shakti, Mission Poshan 2.0, and Mission Vatsalya?

  1. Ministry of AYUSH
  2. Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
  3. Women and Child Development Ministry
  4. Ministry of Civil Aviation

Answer: C. Women and Child Development Ministry

Q13. The first commercial flight has been started from Bareilly airport to-

  1. Delhi
  2. Mumbai
  3. Chennai
  4. Bangalore

Answer: A. Delhi

Q14. Indian Prime minister Narendra Modi honored with CERAWeek global energy and environment leadership award on March 5, 2021. This award was given for his

  1. contribution towards the-
  2. sustainability in the energy and the environment
  3. Outstanding contributions to the science of adaptation to climate change
  4. Individuals who have devoted their lives to protecting forests
  5. None of these

Answer: B. sustainability in the energy and the environment

Q15. Who has been recently appointed as the Vice Chief of Integrated Defence Staff to the Chairman Chiefs of Staff Committee (CISC)?

  1. DK Joshi
  2. Atul Kumar Jain
  3. R Hari Kumar
  4. None of them

Answer: B. Atul Kumar Jain

Q16. Zero Discrimination Day has been celebrated all over the world on-

  1. March 1
  2. March 3
  3. March 5
  4. March 10

Answer: A. March 1

Q17. Which of the following country has approved the world's most expensive drug of Rs. ₹18 crores (£1.79 million) per dose?

  1. USA
  2. UK
  3. India
  4. China

Answer: B. UK

The most expensive drug Zolgensma has been approved by United Kingdom's National Health Service (NHS) to cure a rare genetic disorder for babies and young children suffering from Spinal Muscular Atrophy (SMA).

Q18. The parliament has passed the Medical Termination of Pregnancy (Amendment) Bill 2020. This bill will increase the upper limit of legal abortion to-

  1. 10 week
  2. 20 week
  3. 24 week
  4. 30 week

Answer: C. 24 week

Q19. Recently researchers developed a molecular sensor to identify cancer drugs. The research was funded by-

  1. Indo-American Centre for the Promotion of Advanced Research
  2. Indo-China Centre for the Promotion of Advanced Research
  3. Indo-French Centre for the Promotion of Advanced Research
  4. None of these

Answer: C. Indo-French Centre for the Promotion of Advanced Research

Q20. Haryana State Assembly has passed the Haryana Yog Aayog Bill 2021 for the promotion, management, regulation, and training of-

  1. Ayurvedic Medicine
  2. Yoga
  3. Gym
  4. None of these

Answer: B. Yoga

Q21. Which of the following nations has recently overtaken Saudi Arabia as the second-biggest oil supplier of India?

  1. United States
  2. United Kingdom
  3. China
  4. Pakistan

Answer: A. United States

Q22. Which of the following films is not nominated as the best International feature film?

  1. Denmark, Another Round
  2. Hong Kong, Better Days
  3. Romania, Collective
  4. White Eye

Answer: D. White Eye

Q23. Indian and Finland held a virtual summit to discuss the bilateral relationship between India and Finland. Who is the prime minister of Finland?

  1. Boris Johnson
  2. Sanna Marin
  3. Joe Biden
  4. None of these

Answer: B. Sanna Marin

Q24. Renowned artist and Padma Bhushan awardee Laxman Pai has passed away at the age of 95. He was from-

  1. Goa
  2. West Bengal
  3. Maharashtra
  4. Uttar Pradesh

Answer: A. Goa

Q25. Which of the following women is the most-awarded woman in the history of Grammys with 28 wins?

  1. Taylor Swift
  2. Lady gaga
  3. Beyonce
  4. None of these

Answer: C. Beyonce

Q26. Union Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution recently launched the 'Mera Ration' app for the ration card holders who-

  1. are below poverty line
  2. are not citizen of India but staying for a purpose
  3. migrate to new places
  4. None of these

Answer: C. Migrate to new Places

Q27. Which of the following states has recently declared about the Arjuna Sahayak Irrigation Project which will be launched soon by PM Modi?

  1. Uttar Pradesh
  2. Maharashtra
  3. Madhyapradesh
  4. Karnataka

Answer: a. Uttar Pradesh

Q28. Which of the following Indian women cricketers became the first to score 10,000 International runs across all formats?

  1. Mithali Raj
  2. Punam Rout
  3. Poonam Yadav
  4. None of them

Answer: a. Mithali Raj

Q29. Which of the following Indian Star will be conferred with the 2021 Film Archive Award by the International Federation of Film Archives (FIAF)?

  1. Amitabh Bachchan
  2. Anil Kapur
  3. Shah Rukh Khan
  4. Sunny Deol

Answer: A. Amitabh Bachchan

Q30. Recently the Union government has approved MoC between India and Japan aims at improving-

  1. Water Resources
  2. Power Sector
  3. IT sector
  4. Highways

Answer: A. Water Resources

Q31. Which of the following states has recently launched the "Dekho apna Pradesh" campaign to target homegrown tourists?

  1. West Bengal
  2. Karnataka
  3. Maharashtra
  4. Arunachal Pradesh

Answer: D. Arunachal Pradesh

Q32. Which of the following states in India became the first state to launch ethanol production promotion policy 2021?

  1. Bihar
  2. Odisha
  3. Uttar Pradesh
  4. Jharkhand

Answer: a. Bihar

Q33. India has recently announced The Gandhi Peace Prize 2020 to the father of Bangladesh-

  1. Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman
  2. Deshbandhu Chittaranjan Das
  3. Abdul Halim Gaznavi
  4. None of these

Answer: A. Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman

Q34. In the 67th National film awards, which of the following films won the best featured film award?

  1. Shivaji the Boss
  2. Manikarnika -The Queen of Jhansi
  3. Marakkar: Arabikkadilinte Simham
  4. None of these

Answer: c. Marakkar: Arabikkadilinte Simham

Q35. Which of the following actress won the best actress award at 67th National film award?

  1. Priyanka Chopra
  2. Alia bhatt
  3. Kangana Ranaut
  4. None of them

Answer: c. Kangana Ranaut

Q36. Dutch PM Mark Rutte wins his 4th consecutive term to became the EUs ____ longest serving leader.

  1. 2and
  2. 3rd
  3. 4th
  4. 5th

Answer: b. 3rd

Q37. Samia Suluhu Hassan became the first women president of-

  1. Pakistan
  2. Bangladesh
  3. Tanzania
  4. Iran

Answer: c. Tanzania

Q38. Senior Congress leader M Veerappa Moily wins Sahitya Akademy Awards 2020 for his epic kannada poetry-

  1. Bharatha Sindhu Rashmi
  2. Sri Bahubali Ahimsadigvijayam
  3. Bhavataranga
  4. None of these

Answer: B. Sri Bahubali Ahimsadigvijayam

Q39. US President Joe Biden has nominated which of the following person as the Administrator of the National Aeronautics and Space Administration (NASA)?

  1. Bill Nelson
  2. T. Keith Glennan
  3. Dr. Hugh L. Dryden
  4. None of these

Answer: A. Bill Nelson

Q40. Which of the Indian player has won gold at P1- Men’s 10m Air Pistol in 2021 World Shooting Para Sport World Cup

  1. Singhraj
  2. Gagan Narang
  3. Rajyavardhan Singh Rathore
  4. None of these

Answer: A. Singhraj

Q41. Which of the following actresses of India has joined the list of Young Global Leaders (YGLs) compiled by the World Economic Forum?

  1. Deepika Padukone
  2. Alia Bhatt
  3. Priyanaka CHopra
  4. None of them

Answer: A. Deepika Padukone

Q42. As per the latest Bloomberg Billionaires Index, who is the world's biggest wealth gainer in 2021?

  1. Jeff Bezos
  2. Elon Musk
  3. Bill Gates
  4. Gautam Adani

Answer: D. Gautam Adani

Q43. Who has become the world's highest player to score 770 goals and counting?

  1. Cristiano Ronaldo
  2. Lionel Messi
  3. Neymar
  4. Pele

Answer: A. Cristiano Ronaldo

Q44. Global Recycling Day celebrated every year on-

  1. 15th March
  2. 18th March
  3. 20th March
  4. 25th March

Answer: B. 18th March



Latest Current Affairs Updates

data-matched-content-ui-type="image_stacked" data-matched-content-rows-num="4" data-matched-content-columns-num="2" data-ad-format="autorelaxed">