Current Affairs February 2021 Questions Answers

Updated on February 8, 2021, by Editorial Staff

Read the most important current affairs February 2021 questions answers for all types of competitive exams and job interview preparation in India. All these current affairs questions are MCQ type and based on all major government exams (SSC, Banking, Railway, Defence, State level exams, etc.), management entrance test, and interviews.

MCQ Questions Answers Current Affairs February 2021

Lets Start.

Q1. On February 4, 2021 the Indian Govt. has approved the export of how many defence equipment’s to boost its arms export to friendly nations?

  1. 100
  2. 125
  3. 156
  4. 190

Answer: C. 156

Q2. Amazon founder Jeff Bezos step down as the CEO of the company. He will be replaced by-

  1. Brian Olsavsky
  2. Andy Jassy
  3. Keith B. Alexander
  4. Judy McGrath

Answer: B. Andy Jassy

Q3. Which of the following Indian company has sourced the world’s first consignment of 'carbon-neutral oil' from the USA?

  1. Tata
  2. Wipro
  3. Reliance Industries Limited
  4. HCL Technologies

Answer: C. Reliance Industries Limited

Q4. As per the Income Tax Budget 2021 the senior citizens above ____ exempted from filing Income Tax Return.

  1. 70 Years
  2. 75 Years
  3. 80 Years
  4. 85 Years

Answer: B. 75 Years

Q5. India's first igloo cafe is opened in which of the following place?

  1. Behala, Kolkata
  2. Agra, Delhi
  3. Andheri, Mumbai
  4. Gulmarg, Kashmir
  5. Answer: D. Gulmarg, Kashmir

Q6. Who has been recently appointed as the chief secretary of Tamil Nadu?

  1. Rajeev Ranjan
  2. K. Shanmugam
  3. O. Panneerselvam
  4. Edappadi K. Palaniswami

Answer: A. Rajeev Ranjan

Q7. Which of the following states in India has not completed the reforms in “Ease of Doing Business”?

  1. Maharashtra
  2. Assam
  3. Haryana
  4. Himachal Pradesh

Answer: A. Maharashtra

Q8. The Indian Coast Guard (ICG) celebrates its 45th Raising day on February 1. Who is the current director general of ICG?

  1. K Natarajan
  2. V. D. Chafekar
  3. Virender Singh Pathania
  4. R. Bargotra

Answer: A. K Natarajan

Q9. International Mother Language Day (IMLD) is observed on which of the following day?

  1. 2 February
  2. 10 February
  3. 15 February
  4. 21 February

Answer: D. 21 February.

Explanation: IMLD is observed to promote the awareness of linguistic and cultural diversity, and multilingualism.

Q10. Capital expenditure steeply increased to provide 5.54 lakh crores which is ____ percent more than the budget estimate of 2020-21.

  1. 31
  2. 25.4
  3. 32.1
  4. 34.5

Answer: D. 34.5

Q11. World Wetlands Day is celebrated every year on-

  1. 1st February
  2. 2nd February
  3. 3rd February
  4. 4th February

Answer: B. 2nd February.

Explanation: World Wetlands Day is celebrated every year on February 2 to raise global awareness about the vital role of wetlands for people and the planet earth.

Q12. Which of the following Indian-American scientist has been recently appointed as the acting chief of staff of the US space agency NASA (National Aeronautics and Space Administration)?

  1. Bhavya Lal
  2. Darshan Ranganathan
  3. D. S. kothari
  4. E. S. Raja Gopal

Answer: A. Bhavya Lal

Q13. Which of the following company has recently initiated the process to move its oil-to-chemicals (O2C) business into an independent subsidiary?

  1. Reliance Industries Ltd (RIL)
  2. ONGC
  3. Petronet LNG
  4. Oil India

Answer: A. Reliance Industries Ltd (RIL)

Q14. Which of the following state will host the largest university game in India “Khelo India”?

  1. Kerala
  2. Rajasthan
  3. West Bengal
  4. Karnataka

Answer:  D. Karnataka

Q15. To maintain the natural beauty and security Union Environment Minister Prakash Javadekar recently inaugurated Atal Paryavaran Bhavan at which of the following Union Territory?

  1. Andaman and Nicobar Islands
  2. Lakshadweep
  3. Chandigarh
  4. Jammu and Kashmir

Answer: B. Lakshadweep

Q16. Madhya Pradesh CM Shivraj Singh Chouhan recently announced that Hoshangabad city in the state would be renamed as-

  1. Narmadapuram
  2. Damodarpuram
  3. Gangapuram
  4. None of these

Asnwer: A. Narmadapuram

Q17. The Defence Research and Development Organisation- DRDO has successfully launched the VL-SRSAM for the Indian Navy. VL-SRSAM is a-

  1. Air to Air Missile
  2. Surface to Air Missile
  3. Surface to Surface Missile
  4. Air to Surface Missile

Answer:  B. Surface to Air Missile

Q18. Railway Minister Piyush Goyal dedicates 88 railway projects to the nation worth Rs. 1000 crores. Which of the following state is not comes under this project?

  1. Madhya Pradesh
  2. Kerala
  3. West Bengal
  4. Karnataka

Answer: D. Karnataka

Q19. Which of the following is the first state to table paperless budget?

  1. Kerala
  2. Maharashtra
  3. Uttar Pradesh
  4. Tamil Nadu

Answer: C. Uttar Pradesh

Q20. Which of the following tennis player has won the Australian Open 2021?

  1. Novak Djokovic
  2. Rafael Nadal
  3. Roger Federer
  4. None of them
  5. Answer: A. Novak Djokovic

Explanation: Novak Djokovic won Australian Open 2021 to win his 9th Australian Title.

Q21. Which of the following city is recognised as the Tree city of the World?

  1. Sydney
  2. Hyderabad
  3. New Work
  4. Paris

Answer: B. Hyderabad

Explanation: The Arbor Day Foundation and the United Nations Food and Agriculture Organisation- FAO have recognized the capital of Telangana, Hyderabad as the 2020 Tree City of the World. Hyderabad has been chosen for its commitment towards maintaining and growing the urban forest.



Latest Current Affairs Updates

data-matched-content-ui-type="image_stacked" data-matched-content-rows-num="4" data-matched-content-columns-num="2" data-ad-format="autorelaxed">