Most Important Current Affairs April 2021 Questions Answers

Most important current affairs questions and answers of April 2021 for competitive exam preparation. These current affairs questions and answers cover the most recent national and international stories and events from politics, sports, science, education, and other sectors.

Current Affairs April 2021 Questions Answers

Here are the current questions answers of April 2021. All these are MCQ type exam based questions from latest news and affairs. Try to read and answer the questions one by one. 

Q1. Shantir Ogroshena 2021 is a multinational military exercise between India and-

  1. USA
  2. Russia
  3. China
  4. Bangladesh

Answer: D. Bangladesh

Q2. Which of the following actors will be honoured with the 51st Dadasaheb Phalke Award?

  1. Rajnikanth
  2. Aamir Khan
  3. Shah Rukh Khan
  4. Varun Dhawan

Answer: A. Rajnikanth

Q3. Indian Government has recently provided aids of NRs 800 crores to which of the following countries for Road Construction?

  1. Japan
  2. Bangladesh
  3. Nepal
  4. Bhutan

Answer: C. Nepal

Q4. Sputnik V Coronavirus vaccine is invented by which of the following countries?

  1. USA
  2. UK
  3. India
  4. Russia

Answer: D. Russia

Q5. The World Bank has raised India’s Fiscal Year 2021-22 GDP forecast to ____ from 5.4 percent.

  1. 7.1 percent
  2. 10.1 percent
  3. 15.1 percent
  4. 16.1 percent

Answer: B. 10.1 percent

Q6. Union Health Minister Dr. Harsh Vardhan has launches Tribal TB Initiative to achieve ‘TB Mukt Bharat’ by-

  1. 2022
  2. 2023
  3. 2024
  4. 2025

Answer: D. 2025

Q7. The Union Minister of Education Ramesh Pokhriyal has inaugurated “Anandam”, a centre for happiness at which of the following places?

  1. IIT Madras
  2. IIT Kharagpur
  3. AIIMS
  4. IIM Jammu

Answer: D. IIM Jammu

Q8. Which of the following Indian state has recently launched a capcity building and performance tracking platform ‘i-Learn’ for Community Health Officers?

  1. Bihar
  2. Uttar Pradesh
  3. West Bengal
  4. Nagaland

Answer: D. Nagaland

Q9. Which of the following Bank in India has recently approved eight thousand crore rupee for bond borrowing?

  1. SBI
  2. IDBI
  3. PNB
  4. BOI

Answer: B. IDBI

Q10. NASA has placed a solar powered helicopter on Mars to test powered control flight on other planets. The helicopter known as-

  1. Ingenuity
  2. Inquiry
  3. Inequity
  4. Insecurity

Answer: A. Ingenuity

Q11. Sputnik Covid 19 vaccine will soon reach India. Sputnik is made by-

  1. UK
  2. USA
  3. RUSSIA
  4. CHINA

Answer: C. Russia

Q12. DRDO has recently made a trial of a Python-5 missile to its Indigenous light combat aircraft, Tejas. Python-5 is a-

  1. Air to Air Missile
  2. Air to Surface Missile
  3. Surface to Air Missile
  4. Anti Tank Missile

Answer: A. Air to Air Missile

Q13. What is Viral Load?

  1. More severe cases of infection
  2. Total number of viral particles present in an individual
  3. The number of persons infected within a particular area
  4. None of these

Answer: B. Total number of viral particles present in an individual

Q14. The Asian Development Bank (ADB) projects India’s growth of ____ in FY21.

  1. 10%
  2. 11%
  3. 12%
  4. 13%

Answer: B. 11%

Q15. Who won the 68th Barcelona Open Banco Sabadell tournament?

  1. Rafael Nadal
  2. Novak Djokovic
  3. Stefanos Tsitsipas
  4. None of them

Answer: B. Novak Djokovic

Q16. China’s first Mars rover named “Zhurong” will reach Mars to search for evidence of life. “Zhurong” is a named after a-

  1. Traditional food
  2. Space Scientist
  3. Traditional fire god
  4. None of these

Answer: C. Traditional fire god

Q17. On National Panchayato Raj day PM Narendra Modi has distributed 4.09 lakh property cards under the SVAMITVA scheme.

SVAMITVA scheme will modernize drone technology to map and survay-

  1. National Highways
  2. Urban Areas
  3. Rural Areas
  4. Sea

Answer: c. Rural Areas

Q18. In the Archery World cup the India Women recurve team won gold medal in guetamala.

The team included:

  1. Ankhiya Bhakat
  2. Deepika Kumari
  3. Komalika Bhari
  4. All of them

Answer: D. All of them

Q19. The WHO along with vaccine alliance GAVI and UN Children’s Agency has recently announced to save ____ lives by 2030.

  1. 20 million
  2. 30 million
  3. 50 million
  4. 80 million

Answer: C. 50 million

Q20. As per the latest guidelines by RBI the post of MD, CEO, WTD of a bank cannot be help more than than-

  1. 5 years
  2. 10 years
  3. 15 years
  4. 20 years

Answer: C. 15 years

Q21. Who has recently taken the path as the 48th Chief Justice of India?

  1. Justice NV Ramana
  2. Justice Rohinton Fali Nariman
  3. Uday U. Lalita
  4. None of them

Answer: A. Justice NV Ramana

Q22. Which is the best picture in Oscar 2021?

  1. Nomadland
  2. The Father
  3. The Silence of the Lambs
  4. Fargo

Answer: A. Nomadland

Q23. As per the report by The World Economic Forum on the Energy Transition Index- ETI India ranks at-

  1. 52
  2. 87
  3. 112
  4. 116

Answer: B. 87

Q24. Who became the first Indian-American Associate Attorney General of US?

  1. Vanita Gupta
  2. Lisa Murkowski
  3. Kamala Harris
  4. None of theme

Answer: Vanita Gupta

Q25. Who became the first Indian woman to scale Mt Annapurna, the 10th highest mountain in the world?

  1. Arunima Sinha
  2. Santosh Yadav
  3. Bachendri Pal
  4. Priyanka Mohite

Answer: D. Priyanka Mohite

Q26. India’s CAG G C Murmu appointed as the External Auditor of the Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) for a ____ term year.

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6

Answer: A. 3

Q27. At the Asian Wrestling Championships 2021 event India clinched ____ medals at Almaty, Kazakhastan.

  1. 10
  2. 12
  3. 14
  4. 16

Answer: C. 14

Q28. Which of the following Marathi film has won the Best Foreign Language Feature at the Moscow International Film Festival 2021?

  1. Peter
  2. Basta
  3. Ek Ti
  4. Puglya

Answer: D. Puglya

Q29. Recently National Internet Exchange of India (NIXI) Academy has been setup by Ajay Prakash Sawhney, secretary of Ministry of Electronics & Information Technology to educate people about new technologies like;

  1. 5G
  2. Giganet
  3. IPv6
  4. WLAN

Answer: C. IPv6

Scroll to Top