Weekly Current Affairs Quiz 15 December - 21 December, 2020

Updated on December 21, 2020, by Editorial Staff

Q1. Union defence minister Rajnath Singh inaugurated India’s first advanced Hypersonic Wind Tunnel facility on December 19, 2020. With this development India become the ____ country to have such facility.

  1. First
  2. Second
  3. Third
  4. Fourth

Answer: C. Third. India is third in making such system after US and Russia.

Q2. Which of the following country has recently launched the new Angara A5 heavy life space rocket?

  1. India
  2. United States
  3. Russia
  4. China

Answer: C. Russia

Q3. As per the recent announcement by United States the new name for the United States Space Force will be-

  1. Star Wars
  2. Guardians
  3. Space Soldiers
  4. None of these

Answer: B. Guardians

Q4. India Post payments Bank (IPPB) and Department of Posts (DOP) has jointly launched a digital payment service called-

  1. IndiPay
  2. PostPay
  3. DakPay
  4. IPPay

Answer: C. DakPay

Q5. Which of the following Indian celebrity has partnered with Spice Money, to digitally empower 1 crore rural entrepreneurs?

  1. Amitabh Bacchan
  2. Shah Rukh Khan
  3. Salman Khan
  4. Sonu Sood

Answer: D. Sonu Sood

Q6. Swadhinata Sarak a road which will be inaugurated on March 26, 2021 will connect India and-

  1. Pakistan
  2. China
  3. Bangladesh
  4. Bhutan

Answer: C. Bangladesh

Q7. As per the report by United Nations Development Programme (UNDP) on the Human Development Index (HDI) 2020 India placed at-

  1. 100th position
  2. 120th position
  3. 131st position
  4. 150th position

Answer: C. 131st position

Q8. Which of the following country will host the 2030 edition of the Asian Games?

  1. India
  2. Bahrain
  3. Cambodia
  4. Qatar

Answer: D. Qatar. Qatar capital Doha will host the 2030 edition of the Asian Games.

Q9. RBI recently approved ____ as the CEO of Kotak Mahindra bank.

  1. Uday Kotak
  2. Prakash Apte
  3. Mr. K.V.S Manian
  4. Ms. S. Ekambaram

Answer: A. Uday Kotak

Q10. The new cheque payment rule by RBI called "Positive Pay System" will be effective from January 1, 2021. The new rule will be applicable for cheques of over-

  1. Rs 10000
  2. Rs 50000
  3. Rs 100000
  4. Rs 200000

Answer: B. 50000



Latest Current Affairs Updates

data-matched-content-ui-type="image_stacked" data-matched-content-rows-num="4" data-matched-content-columns-num="2" data-ad-format="autorelaxed">