Weekly Current Affairs Quiz 8 December - 14 December, 2020

Updated on December 14, 2020, by Editorial Staff

Q1. Recently Ministry of Road Transport and Highways has signed a MoU on technology cooperation in the road infrastructure sector with which of the following country?

  1. United States
  2. Australia
  3. UK
  4. Japan

Answer: B. Australia

Q2. Recently the union cabinet has given permission for the setting up of ____ by Public Data Office Aggregators (PDOAs).

  1. CCTV
  2. Public Wi-Fi network
  3. Optical Cable
  4. Mobile

Answer: B. Public Wi-Fi network. The network will be known as PM-WANI.

Q3. International Hockey Federation (FIH) has announced that 2023 Men’s Hockey World Cup will be help in which of the following state in India?

  1. West Bengal
  2. Maharashtra
  3. Kerala
  4. Odisha

Answer: D. Odisha. The 2023 Men’s Hockey World Cup will be held in two cities, Bhubaneswar and Rourkela.

Q4. Which of the following organization as praised the campaign by Indian Government “Fitness Ka Dose Aadha Ghanta Roz”?

  1. ICMR
  2. PAHO
  3. WHO
  4. ASTMH

Answer: C. WHO. The World Health Organization (WHO) has praised India for the promotion of physical activity for health through its campaign called “Fitness Ka Dose Aadha Ghanta Roz”.

Q5. UNESCO has decided to launch a prize in the field of “creative economy” in the name of Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman. He is a politician from which of the following country?

  1. India
  2. Pakistan
  3. Bangladesh
  4. Sri Lanka

Answer: C. Bangladesh

Q6. ‘Swadhinata Sarak’, which will be opened on 26 March 2021 between India and-

  1. Pakistan
  2. Bangladesh
  3. Nepal
  4. Bhutan

Answer: Bangladesh

Q7. Recently the government of Bangladesh has signed an agreement with which of the following India medical institute for the procurement of 3 crore doses of Oxford–AstraZeneca covid 19 vaccine?

  1. Bharat Biotech
  2. Cadila Healthcare
  3. Serum Institute of India
  4. None of these

Answer: C. Serum Institute of India

Q8. The extinct Himalyan Serow spotted in which of the following place by the team of wildlife experts?

  1. Spiti Valley
  2. Lidder Valley
  3. Brahmaputra Valley
  4. Parvati Valley

Answer: A. Spiti Valley.

Q9. International Universal Health Coverage Day observed on which of the following date?

  1. 3 December
  2. 10 December
  3. 12 December
  4. 24 Decmeber

Answer: 12 December

Q10. Which of the following state announce for the launch of MahaSharad platform for distributing assistive devices to lakhs of persons with disabilities through the Commissionerate for persons with Disability?

  1. Maharashtra
  2. West Bengal
  3. Bihar
  4. Uttar Pradesh

Answer: A. Maharashtra

Q11. Indian Railways announced that it will arrange a mega recruitment drive from 15th December to fulfil ____ vacancies.

  1. 1 lakh
  2. 1.4 lakh
  3. 2 lakh
  4. 2.4 lakh

Answer: B. 1.4 lakh



Latest Current Affairs Updates

data-matched-content-ui-type="image_stacked" data-matched-content-rows-num="4" data-matched-content-columns-num="2" data-ad-format="autorelaxed">