Current Affairs Questions Answers June 16 – 22, 2021

Q1. Recently which of the following global social media platforms loses protection under Section 79 of IT Act?

  • Twitter
  • Facebook
  • WhatsApp
  • Google

Answer: A. Twitter

Explanation: Losing protection under Section 79 of IT Act means the top executives of Twitter will now be liable for all the content published on its platform that is considered as inflammatory and unlawful in nature.

Q2. Who has been recently appointed as the director of India’s WTO mission?

  • Mandeep Singh Gill
  • Aashish Chandorkar
  • Pankaj Sharma
  • None of them

Answer B. Aashish Chandorkar

Q3. As per the world investment report 2021 by UNCTAD, India received $64 billion in FDI 2020 that makes it the ____ largest recipient of inflows in the world.

  • 4th
  • 5th
  • 8th
  • 12th

Answer: B. 5th

Q4. The Union ministry of consumer affairs declared the hallmarking of gold is mandatory in India. The process will begin with ____ districts.

  • 200
  • 230
  • 256
  • 286

Answer: C. 256

Q5. Who has been elected as the 8th president of Iran?

  • Ebrahim Raisi
  • Hussain Rouhani
  • Mohammad Kahtami
  • None of them 

Answer: A. Ebrahim Raisi

Q6. The Union cabinet has recently approved the Inland Vessel Bill 2021. The bill will ensure ____ of inland vessel.

  • Safety
  • Security 
  • Registration
  • All of these

Answer: D. All of these

Q7. What is the theme of International Yoga Day 2021?

  • Yoga for all
  • Yoga for kids
  • Yoga for health
  • Yoga for Wellness

Answer: D. Yoga for Wellness

Q8. Track legend Milkha Singh recently passed away at the age of 85. He was known as

  • India’s Flying Sikh
  • India’s Jet Machine
  • Blade Runner
  • NONE OF these

Answer: A. India’s Flying Sikh

Q9. Who ranks top at World Competitiveness Index 2021?

  • Switzerland
  • Canada
  • UAE
  • Japan

Answer: A. SWITZERLAND

Explanation: Switzerland top the spot. Indian ranks 43rd on the World Competitiveness Index 2021.

Q10. Desertification and Drought Day is observed on-

  • June 10
  • June 17
  • June 18
  • June 20

Answer: B. June 17

Q11. The Government of India has recently approved the Deep Ocean Mission to tap vast marine living and non-living resources. It helps India to explore polymetallic modules such as-

  • Nickel
  • Copper
  • Manganese
  • All of these

Answer: D. All of these

Q12. World third-largest diamond found in-

  • Botswana, South Africa
  • Russia
  • Canada
  • None of these

Answer: A. Botswana, South Africa

Q13. Who became the chairman of Microsoft?

  • Satya Nadella
  • John Thompson
  • Amy Hood
  • None of these

Answer: A. Satya Nadella

Scroll to Top