Weekly Current Affairs 1-7th June 2021 Questions and Answers

Updated on June 07, 2021, by Editorial Staff

1. Prime Minister Narendra Modi informed that India will soon receive COVID vaccines from the United States as a part of the US New Global Allocation Plan. According to the Plan the United States will allocate ____ COVID 19 vaccines for its neighbours and partner countries.

  1. 7 Million
  2. 10 Million
  3. 25 Million
  4. 30 Million

Answer: C. 25 Million

 

2. The Reserve Bank of India (RBI) has cut its real GDP growth forecast for the FY 2021-22 to ____.

  1. 5 percent
  2. 7.2 percent
  3. 8 percent
  4. 9.5 percent

Answer: D. 9.5 percent

 

3. Recently the Defence Minister of India has signed a contract with ____ to procure 11 Airport Surveillance Radars for the Indian Navy and The Indian Coast Guards.

  1. Mahanagar Telephone Nigam Limited
  2. Mahindra Telephonics Integrated Systems Limited
  3. Axiata Spice Communications
  4. None of these

Answer: B. Mahindra Telephonics Integrated Systems Limited

 

4. As per the recently released third edition of the Sustainable Development Goals (SDG) India Index by NITI Aayog, which is the top performing state?

  1. Maharashtra
  2. Kerala
  3. West Bengal
  4. Bihar

Answer: B. Kerala

 

5. India signed an agreement with Asian Development Bank (ADB) worth ____ to improve road connectivity in Sikkim.

  1. $1 million
  2. $2.5 million
  3. $5 million
  4. $8 million

Answer: B. $2.5 million

 

6. The National Aeronautics and Space Agency (NASA) recently announced their plan to launch two new scientific missions to Venus between 2028 & 2030. The two missions are named as-

  1. Gemini & Skylab
  2. FAST & WMAP
  3. DAVINCI+ & VERITAS
  4. None of these

Answer: C. DAVINCI+ & VERITAS

DAVINCI+ (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging) will analyze Venus’ atmosphere, and VERITAS (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography, and Spectroscopy) will map Venus’ surface.

 

7. As per the recent announcement by ICC the 2027 and 2031 Cricket World cup will be played between ____ teams.

  1. 10
  2. 14
  3. 15
  4. 20

Answer: B. 14

 

8. From 2024 Twenty Twenty Cricket World cup will be played between ____ teams.

  1. 14
  2. 15
  3. 20
  4. 25

Answer: C. 20

 

9. Who has been recently elected as the 11th President of Israel in a secret ballot in the Knesset (Parliament)?

  1. Miriam Peretz
  2. Reuven Rivlin
  3. Issac Herzog
  4. None of them

Answer: C. Issac Herzog

 

10. Who has recently took charge as the Chairman of the National Human Rights Commission (NHRC)

  1. Arun Kumar Mishra
  2. Pinaki Chandra Ghose
  3. H. L. Dattu
  4. None of them

Answer: A. Arun Kumar Mishra

Arun Kumar Mishra was the former judge of the Supreme Court.

 

11. Who has recently takes charge as the Deputy Chief of Naval Staff?

  1. Vice Admiral Murlidhar Sadashiv Pawar
  2. Vice Admiral Ravneet Singh
  3. Vice Admiral Dinesh K Tripathi
  4. None of them

Answer: Vice Admiral Ravneet Singh

 

12. Indian President Ram Nath Kovind has nominated Mahesh Jethmalani as the member of Rajya Sabha. By profession Mr. Jethmalanai is a-

  1. Journalist
  2. Senior Advocate
  3. Sports Person
  4. None of these

Answer: B. Senior Advocate

 

13. Who won the leading actor award at BAFTA Awards 2021?

  1. Paul Mescal
  2. Richard Ayoade
  3. Billie Pipe
  4. None of them

Answer: A. Paul Mescal

14. Who won the leading actress award at BAFTA Awards 2021?

  1. Olly Alexander
  2. Alice Henty
  3. Michaela Coel
  4. None of them

Answer: C. Michaela Coel

15. The total limit of the amount that can be claimed under the Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY) is-

  1. 1 lakh
  2. 2 lakh
  3. 4 lakh
  4. 5 lakh

Answer: B. 2 lakh

16. Raimona forest reserve was notified as the sixth national park of which of the following state?

  1. Assam
  2. Bihar
  3. West Bengal
  4. Karnataka

Answer: A. Assam

17. Who won the prestigious International Booker Prize for the book ‘At Night All Blood is Black’?

  1. Anna Moschovakis
  2. David Diop
  3. Lucy Hughes
  4. None of them

Answer: David Diop

18. What is the theme of World Environment Day 2021?

  1. Beat Plastic Pollution
  2. REIMAGINE. RECREATE. RESTORE.
  3. Time for Nature
  4. None of these

Answer: B. REIMAGINE. RECREATE. RESTORE.

19. Which of the following country host's World Environment Day 2021?

  1. USA
  2. UK
  3. India
  4. Pakistan

Answer: D. Pakistan



Latest Current Affairs Updates

data-matched-content-ui-type="image_stacked" data-matched-content-rows-num="4" data-matched-content-columns-num="2" data-ad-format="autorelaxed">